Omdat meer leden wedstrijden zullen moeten fluiten wil ik spelregelavonden organiseren. Je staat een stuk zekerder te fluiten als je weet wat de regels zijn. Het begeleiden van een wedstrijd begint uiteraard met kennis van de spelregels. En geloof mij, ik ken ook niet alle spelregels uit mijn hoofd. Laatst keek ik een wedstrijd van senioren 1, waarbij de scheidsrechter een vrij worp toekende aan de tegenstander OKV, nadat Stormvogels in de verdediging een spelhervatting niet goed uitvoerde (bal had geen 2,5m afgelegd, over de vloer gemeten). Toen ik de scheidsrechter na de wedstrijd hiernaar vroeg, was hij ervan overtuigd dat het in de spelregels stond. Nou, dat moest ik dan maar eens opzoeken. De scheidsrechter uit Scheveningen had geen gelijk, maar ik snapte wel waar de verwarring in de spelregels vandaan kwam. Het lezen van de spelregels is een kunst apart. En natuurlijk heb ik zelf als scheidsrechter ook wel fouten gemaakt, waarbij mijn kennis van de spelregels niet klopte. Ik leer nog van elke wedstrijd en wil de ervaring die ik heb met fluiten graag met jullie delen.

Naast de ervaringen die ik opgedaan heb met zelf spelen en tegenwoordig met het kijken naar wedstrijden, hebben jullie waarschijnlijk ook wel vragen over hoe het nu precies zit met bepaalde spelregels. Door middel van filmfragmenten en eigen ervaringen wil ik er een interactieve cursus van maken. Als je geen ambities hebt om te fluiten, maar wel interesse hebt in de spelregels, ben je ook van harte welkom om de spelregelavonden bij te wonen.

Vorig seizoen waren er 12 deelnemers en vond iedereen het leuk en leerzaam. De stap om daadwerkelijk een wedstrijd te gaan fluiten was voor de meeste te groot, maar Tanja voelde zich vertrouwd genoeg om wedstrijden van de jeugd en zelfs senioren 3 te gaan fluiten. Ik hoop dat Tanja dit blijft doen en haar ervaringen deelt met anderen. De vereniging is daar natuurlijk hartstikke mee geholpen, maar ook ik word hierdoor gemotiveerd om het het nog een keer te organiseren.

Ik hoor graag wie er mee willen doen met de spelregelavonden, je kunt je opgeven door een appje te sturen naar 06-51218643. Daarna zullen we kijken welk moment het meest geschikt is voor iedereen.

Sportieve groeten, Nico Molenaar